Home

Algemeen

Toekomstbestendig
Hillegom is een heerlijk dorp om te wonen en te werken. Dat willen we zo houden, ook voor toekomstige generaties, maar dat gaat niet vanzelf. Nog steeds hebben we te maken met allerlei uitdagingen. Niet alleen uitdagingen in onze directe omgeving, ook uit Den Haag en zelfs de wereld hebben invloed op onze koopkracht, welzijn en beschikbaarheid van voldoende geschoolde arbeidskrachten.

Daarnaast hebben we te maken met diverse ruimtelijke uitdagingen om ons heen: waar kunnen we woningen bouwen, hoe kunnen we ervoor zorgen dat er voor iedereen een betaalbare woning is?
Daar blijven we ook volgend jaar hard aan werken en zijn we inmiddels met verschillende partijen hierover in gesprek. Hierbij houden we vanzelfsprekend rekening met voldoende groen en ruimte om ons heen waarbij we de uitdagingen op het gebied van energie, klimaat en migratie niet uit het oog verliezen.
Zo ondersteunen we alle eigenaren van woningen om hun huis te verduurzamen omdat we als gemeente energieneutraal willen zijn in 2050.

We kiezen prioriteiten in een nieuw Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027. Daarover blijven we met onze inwoners en ondernemers in gesprek om zo te weten wat er leeft in ons dorp en welke zorgen er zijn.
Daarnaast blijft het college zich sterk maken voor het behoud van het voorzieningenniveau en is trots op de cultuur- en sportverenigingen die we in Hillegom hebben.

Samen
Speerpunten uit het coalitieakkoord zijn participatie en initiatieven vanuit de inwoners. Gemeente én inwoners zullen in toenemende mate de handen ineen moeten slaan om een veilige en schone openbare ruimte te behouden.

Het college blijft ook in 2024 aandacht houden voor onze inwoners die elke maand worstelen om rond te kunnen komen. We doen dit bijvoorbeeld door huishoudens die het lastig hebben te ondersteunen om maatregelen te treffen waardoor de energierekening lager wordt. We zorgen ervoor dat ons beleid waarin we inwoners ondersteunen nog beter kenbaar te maken zodat inwoners, die nu tussen wal en schip (dreigen te) vallen, beter geholpen kunnen worden.

HLTsamen
Na de Coronapandemie komt de organisatie steeds beter in haar rol. Voor veel nieuwe medewerkers is een heldere structuur en afspraken van groot belang om hun weg te vinden in onze organisatie en de colleges te ondersteunen in de uitvoering van de programma’s.
We kunnen weer vooruit kijken met de doorontwikkeling van de organisatie van HLTsamen. Desondanks vergt het op sommige vakgebieden nog een enorme inspanning om personeel te behouden of aan te trekken. Dit vraagt soms om aanvullende maatregelen en kan effect hebben op de dienstverlening.

Naar een rechtvaardig, duurzaam en solide meerjarig financieel perspectief (VNG-resolutie)
De Programmabegroting 2024 is gebaseerd op ons huidige takenpakket en diverse (noodzakelijke) investeringen.
De zo zeer gewenste meer structurele financiële zekerheid is er vanaf het jaar 2026 voor alle gemeenten helaas nog steeds niet. Vanaf 2026 is er voor gemeenten structureel ongeveer 3 miljard euro minder beschikbaar vanuit het Rijk voor het uitvoeren van gemeentelijke taken en wordt er nog steeds te weinig vergoeding ontvangen voor het opvangen van de autonome groei van de zorgtaken. De VNG is met het kabinet in gesprek over dit voornemen. Daarnaast is het nog onzeker wat de septembercirculaire, naar aanleiding van Prinsjesdag, voor onze Hillegomse begroting gaat betekenen.

Financiële gezondheid
De inflatie voor de gemeente is onverminderd hoog. In deze begroting is hier waar mogelijk rekening mee gehouden. De verbonden partijen hebben bij de vaststelling van hun begrotingen voor het jaar 2024 rekening gehouden met de vastgestelde uitgangspunten van het Financieel Kader Gemeenschappelijke regelingen. Voor de personele lasten veelal 6,4% en bij de materiële lasten 9%. De kosten voor de gemeente zijn op alle beleidsterreinen dus fors toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat de woonlasten in Hillegom volgend jaar stijgen.

Burgemeester en wethouders

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2023 16:19:22 met de export van 11/10/2023 15:36:47