Programma 1 Samenleven

Thuis wonen

Onze inwoners wonen zo lang mogelijk comfortabel en veilig thuis
Thuis voelen is van belang voor al onze inwoners. Dit geldt ook voor kwetsbare jonge of volwassen inwoners en ouderen. Als gemeente zijn wij ervoor verantwoordelijk dat onze inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ook als zij zorg nodig hebben. Veel inwoners willen dat ook graag, zodat ze dicht bij hun netwerk wonen. Mantelzorg is belangrijk om thuis te kunnen blijven wonen. Het is belangrijk dat onze inwoners mee kunnen (blijven) doen en elkaar kunnen ontmoeten; thuis en in de wijk; ook om eenzaamheid te voorkomen. Door landelijk beleid en maatschappelijke ontwikkelingen, blijven kwetsbare inwoners langer thuis wonen. Dit geldt ook voor inwoners in Hillegom met sociale of psychische problematiek. We hebben oog voor de spanningen die dit soms geeft in de wijk en sociale contacten.

Trends en ontwikkelingen

Langer thuis wonen wringt steeds meer
Het rijksbeleid is erop gericht dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Door diverse ontwikkelingen komt daar steeds meer druk op te liggen. Zoals de dubbele vergrijzing, de toename van mensen met dementie, de krapte op de woningmarkt, een toenemend tekort aan zorgpersoneel, de druk op mantelzorgers, toenemende eenzaamheid en de stijgende zorgkosten.

Welzijn, Wonen en Zorg: naar Zorgzame buurten.
Eind 2022 is het ambitieovereenkomst Wonen, Welzijn en Zorg:  betrokken, betekenisvol en vitaal ouder worden  ondertekend door ruim 20 organisaties afkomstig vanuit het maatschappelijke middenveld.  De doelstellingen van de ambitieovereenkomst.  De wijze waarop aankomende periode aan de slag wordt gegaan met de doelstellingen vanuit de ambitieovereenkomst staan in het Koersplan (Q4 2023). De acties/activiteiten vanuit dit Koersplan worden vervolgens aankomende jaren in een uitvoeringsplan voor Hillegom

In 2024 wordt ingezet op de doorlopende transformatie van de Maatschappelijke zorg.
Met de gecontracteerde zorgaanbieders zijn doelen afgesproken om de ingezette transformatie voort te zetten, in 2024 wordt de samenwerkingsovereenkomst die in 2023 wordt opgesteld tot uitvoering gebracht. De looptijd van deze transformatie en samenwerking is tot en met 2032.

Preventie dakloosheid
Het kabinet wil de komende jaren inzetten op het ‘wonen eerst’ principe als het gaat om dakloosheid te voorkomen. Er wordt gewerkt aan een lange termijnplan om dakloosheid tussen 2023 en 2030 aan te pakken. In het coalitieakkoord van kabinet Rutte IV is besloten om structureel 65 miljoen euro extra te steken in de aanpak van dakloosheid.  Deze aanpak sluit goed aan bij het preventieplan dakloosheid Duin en Bollenstreek.

Vanaf 2024 integrale woonzorgvisies voor alle aandachtsgroepen
Het Rijk heeft de afgelopen jaren gestimuleerd dat gemeenten integrale woonzorgvisies voor ouderen opstellen. Hieraan werken we vanuit de domeinen Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling samen met maatschappelijke partners voor de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen.  Conform landelijke afspraken werken we in Holland Rijnland verband samen met Zorg en Zekerheid, in werkgroepen ouderen, GGZ en preventie.   

Vanaf 2024 zijn gemeenten verplicht integrale woonzorgvisies voor alle aandachtsgroepen op te stellen. Dat staat in het programma Een Thuis voor iedereen.  Naast ouderen gaat het onder meer om dak- en thuislozen, statushouders, arbeidsmigranten en uitstromers uit een intramurale setting (zoals jongeren uit de jeugdzorg).  In de woonzorgvisies maken gemeenten inzichtelijk wat de behoeften aan huisvesting en ondersteuning en zorg. Zo is er onder meer behoefte aan tussenwoonvormen tussen zelfstandig wonen en opname in een instelling. Bij de prestatieafspraken, die gemaakt worden op basis van de woonzorgvisies, wordt ook de zorg een partner.   

In de Maatschappelijke agenda Hillegom: Leven Lang Meedoen staan de meerjarige ambities en acties benoemd:

Onze ambitie: wat willen we bereiken?

  • Er zijn voldoende geschikte en betaalbare woningen, ook voor specifieke doelgroepen en voor wonen met zorg
  • Inwoners nemen ook zelf de verantwoordelijkheid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld door hun woning tijdig aan te passen
  • De woonomgeving is veilig, leefbaar en nodigt uit om te ontmoeten
  • Er is een goed integraal voorzieningen- en dienstenaanbod verspreid over de wijken/kernen (o.a. ontmoeting, vervoer, dagbesteding)
  • Voor degene die dat nodig hebben, is er hulp bij het meedoen
  • Iedereen heeft een dak boven het hoofd. Niemand wordt op straat gezet
  • Inwoners die een beroep doen op maatschappelijke zorg (maatschappelijke opvang en beschermd wonen) wordt passende ondersteuning geboden, bij voorkeur ambulant. De ondersteuning is gericht op voorkomen van instroom in de maatschappelijke zorg en op herstel en uitstroom uit de maatschappelijke zorg.

Inclusie:

  • De woonomgeving is toegankelijk voor mensen met een beperking

Wat gaan we doen?

  • We voeren de acties van de woonvisie uit
  • Via het uitwerken van het Koersplan Welzijn Wonen en Zorg geven we invullingen van de doelstellingen van het Ambitiedocument Welzijn Wonen en Zorg
  • We maken een plan van aanpak wonen met zorg, waarbij we ons eerst richten op ouderen (75+)
  • We stellen een samenwerkingsagenda op met Zorg en Zekerheid, voor bijvoorbeeld betere afstemming tussen het medische en sociaal domein en kortdurend verblijf
  • Voor Maatschappelijke zorg worden er subregionale ambities opgesteld die bijdrage aan de transformatie en samenwerking met lokale partijen in de wijk.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Inwoners nemen zelf ook de verantwoordelijkheid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld door hun woning tijdig aan te passen

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

A1

De uitvoering van het uitvoeringsplan Thuis Wonen krijgt in 2024 via een projectmatige aanpak gestalte samen met maatschappelijke partners en inwoners. Het betrekken van maatschappelijke partners en inwoners vindt via een participatietraject plaats.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

De woonomgeving is veilig, leefbaar en nodigt uit om te ontmoeten. We werken hierop samen met Openbare Orde en Veiligheid en Ruimtelijke Ordening.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

B1

De acties beschreven in het  uitvoeringsprogramma Thuis wonen, worden samen met maatschappelijke partners en inwoners in 2024 uitgevoerd. Daarbij bestaat aandacht voor initiatieven van maatschappelijke partners en inwoners.
We nemen de ervaringen vanuit het uitvoeringsprogramma Maatschappelijke Zorg ‘Omzien naar Elkaar’ daarin mee.

B2

Bij het maken van het uitvoeringsprogramma Thuis wonen wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan het stimuleren en faciliteren van inwoners en organisaties om zich actief in te zetten om extra aandacht de besteden aan specifieke doelgroep als dementerenden, eenzamen, personen met een psychiatrische achtergrond.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Er is een goed integraal voorzieningen- en dienstenaanbod verspreid over de wijken/kernen (o.a. ontmoeting, vervoer, dagbesteding)

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

C1

De acties beschreven in het uitvoeringsprogramma Thuis wonen, worden samen met maatschappelijke partners en inwoners in 2024 uitgevoerd. Daarbij bestaat aandacht voor initiatieven vanuit maatschappelijke partners en inwoners.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Voor degenen die dat nodig hebben, is er hulp bij het meedoen

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

D1

De acties beschreven in het  uitvoeringsprogramma Thuis wonen, worden samen met maatschappelijke partners en inwoners in 2024 uitgevoerd. Daarbij bestaat aandacht voor initiatieven van maatschappelijke partners en inwoners.
Ook staan acties beschreven bij opgave 7 Hulp bij meedoen.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Iedereen heeft een dak boven het hoofd. Niemand wordt op straat gezet.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

E1

Het uitvoeringsprogramma 'Omzien naar elkaar' loopt tot eind 2023. Er zal een nieuw uitvoeringsprogramma gemaakt voor de maatschappelijke zorg in de Duin en Bollenstreek, ingangsdatum 2024. Waarin de link met het uitvoeringsprogramma 'Thuis wonen' gemaakt zal worden. Ambulantisering en zo lokaal als mogelijk zullen hierin een plek krijgen.

E2

De inhoud van het convenant ‘Regionale Samenwerking Maatschappelijke Opvang Holland Rijnland' en het Preventieprogramma dak en thuisloosheid worden onderdeel van het vervolg van het uitvoeringsprogramma 'Omzien naar elkaar'.

WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?

Doel:

Inwoners die een beroep doen op maatschappelijke zorg (maatschappelijke opvang en beschermd wonen) wordt passende ondersteuning geboden, bij voorkeur ambulant. De ondersteuning is gericht op het voorkomen van instroom in de maatschappelijke zorg en op herstel en uitstroom uit de maatschappelijke zorg.

WAT GAAN WIJ DAARVOOR DOEN?

Activiteit

Activiteit omschrijving

F1



2024 en verder wordt de samenwerkingsovereenkomst uitgevoerd.

F2

Dit wordt gecontinueerd.

SAMENWERKINGSPARTNERS

Verbonden partijen

Overige samenwerkingspartners

Bureau Leerrecht (onderdeel van Holland Rijnland)
ISD Bollenstreek
GR KDB (Provalu)
Hecht Hollands Midden
Holland Rijnland

Welzijnsorganisatie  Welzijnkompas
woningbouwcoöperatie STEK
WelzijnsKwartier
1ste lijn huisartsen/ fysiotherapie/ diëtisten / logopedie
Voor ieder 1
Maatschappelijk middenveld / bibliotheek Zuid Kennemerland
Politie
Instanties Maatschappelijke Zorg/ dagbesteding
Zorgaaanbieders : o.m.  Marente, DSV, Zorgbalans
CJG
Kinderopvangorganisaties
Ouderenbonden / organisaties bijv. SeniorenPodium en Seniorenvereniging Telingen .

Maatschappelijke zorg zorgaanbieders (contract): Stichting De Brug, Stichting De Binnenvest, Silhouet Coaching, Stichting Arkin, Stichting Cardea, Stichting De steenrots, Stichting Rivierduinen, Stichting 's Heeren Loo Zorggroep, Podeba BV, Stichting De Haardstee, Stichting Limor, Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondsheidszorg.

Stichting Lumen
Brijder
Huisartsen
Holland Rijnland Wonen
Zorgkantoor Zorg en Zekerheid
Politie

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2023 16:19:22 met de export van 11/10/2023 15:36:47